Από τι αποτελείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού;
Για να θεωρείται αξιόπιστος και να καλύψει τις βασικές ανάγκες ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας, θα πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει:
- Κεντρική μονάδα
Η κεντρική μονάδα είναι η καρδιά του συστήματος συναγερμού Πριν από την επιλογή κεντρικής μονάδας/πλακέτας του συναγερμού είναι απαραίτητη εμπεριστατωμένη μελέτη και ανάλυση του χώρου, που θα προβλέψει όσο το δυνατόν καλύτερα όλους τους πιθανούς τρόπους πρόσβασης ή εξουδετέρωσης του συστήματος. Η σωστή και μελετημένη εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού είναι αυτή που καθορίζει τις ανάγκες σας και σε πόσες περιοχές/ζώνες είναι αναγκαίο να χωριστεί ο χώρος σας. Χωρίζοντας τα περιφερειακά σας (επαφή, ανιχνευτή κίνησης, ανιχνευτή θραύσης κρυστάλλων, ανιχνευτή καπνού κτλ) σε περισσότερες ζώνες σας παρέχει λεπτομερή εικόνα στην παρακολούθηση του συναγερμού σας (θα ξέρετε ποιο περιφερειακό και σε ποιο σημείο του χώρου έχει χτυπήσει). Για παράδειγμα, η σειρά SPECTRA της PARADOX προσφέρει τέτράζωνες (Spectra SP4000), πέντάζωνες (Spectra SP 5500), οκτάζωνες (Scectra SP 6000), δεκαεξάζωνες (Spectra SP 7000) κεντρικές μονάδες/πλακέτες συναγερμού.
- Κουτί συναγερμού + μετασχηματιστής
Η κεντρική μονάδα συναγερμού τοποθετείται μέσα σε ειδικό σιδερένιο κουτί συναγερμού (π.χ. κουτί συναγερμού της Paradox είναι διαστάσεων 28 x 28 x 7.6 cm) με κατάλληλο μετασχηματιστή/τροφοδοτικό από 220V σε 16V (π.χ. μετασχηματιστής Paradox – 16V 30W ή 16V 60W) που είναι η τάση τροφοδοσίας της κεντρικής μονάδας του συναγερμού.
- Πληκτρολόγιο.
Το πληκτρολόγιο είναι μία συσκευή ελέγχου του συναγερμού μας από όπου μπορούμε να ορίσουμε την κατάσταση του άλλα και να ελέγξουμε όλο το σύστημα μας. Με άλλα λόγια είναι η μονάδα τοπικής επικοινωνίας του χρήστη με τον συναγερμό του. Συνήθως τοποθετείται κοντά στην πόρτα εισόδου για να έχουμε την άμεση πρόσβαση για την όπλιση και αφόπλιση σου συστήματος. Επίσης μας δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ορθή λειτουργία και την κατάσταση του σου συναγερμού, ενεργοποίηση η απενεργοποίηση τον συναγερμό (και σε ποιο χώρο/ζώνη), ζώνες που παραμένουν ανοιχτές και που ίσως έχουμε ξεχάσει να κλίσουμε. Απαραίτητο για την εγκατάσταση του συναγερμού.
- Μαγνητικές επαφές.
Μαγνητική επαφή (παγίδα) συστημάτων συναγερμού τοποθετούνται σε όλα τα ανοίγματα του χώρου (παράθυρα, πόρτες, ρολά, γκαραζόπορτες). Αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας και είναι απαραίτητη για την βασική κάλυψη του χώρου σας. Αποτελείται από 2 μέρη, τον μικροδιακόπτη (σταθερό μέρος), ο οποίος τοποθετείται στο κάσωμα της πόρτας ή του παραθύρου και τον μαγνήτη που τον κρατά σε ηρεμία (κινητό μέρος). Η τοποθέτηση γίνετε με ειδική κόλλα πάνω στο κάσωμα ή βιδώνονται πάνω σε αυτό. Σε περίπτωση που ο χώρος σας έχει σιδερένια ρολά ή και γκαραζόπορτα, τοποθετείται μια ειδική ατσάλινη, μαγνητική επαφή η οποία είναι πιο ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες ή στις πιέσεις που ασκούν τα αυτοκίνητα όταν εισέρχονται και εξέρχονται από το γκαράζ.
- Ανιχνευτές κίνησης.
Οι ανιχνευτές κίνησης εντοπίζουν κινήσεις σε σταθερούς χώρους στους οποίο έχουμε ενεργοποιήσει τον συναγερμό μας. Αποτελούν ένα βασικό ηλεκτρονικό σύστημα ηλεκτρομαγνητικού εντοπισμού, παρακολούθησης ακίνητων και κινητών στόχων. Οι ανιχνευτές λειτουργούν ως δεύτερη γραμμή προστασίας στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να περάσει το πρώτο εμπόδιο που είναι οι μαγνητικές επαφής.
Εκτός του απλού τύπου ανιχνευτές, υπάρχουν και οι ανιχνευτές κίνησης τύπου pet (για κατοικίδια) που εγκαθίστανται σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν κατοικίδια μέσα στο σπίτι και τα οποία θέλουμε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, έχοντας παράλληλα οπλισμένο τον συναγερμό μας.
- Εξωτερική σειρήνα
Η εξωτερική σειρήνα είναι ένα πολύ βασικό μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος συναγερμού χάρη στην οποία ενημερωνόμαστε και εμείς αλλά και όλοι οι γείτονες ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον χώρο μας. Η εξωτερική σειρήνα συναγερμού τοποθετείται σε σημείο που θα φαίνετε από το δρόμο (για τους γείτονες ή και την αστυνομία) για να μπορούν εύκολα και γρήγορα να εντοπίσουν τον χώρο που έχει το πρόβλημα άλλα και σε όσο το δυνατόν πιο δυσπρόσιτο σημείο ώστε κανείς να μην έχει πρόσβαση σε αυτή παρά μόνο με σκάλα.
- Μπαταρία για κεντρική μονάδα και την εξωτερική σειρήνα
Για την ορθή λειτουργία του συστήματος είναι απαραίτητες δύο μπαταρίες δεν θα αφήσουν τον συναγερμό μας να κλείσει στην περίπτωση διακοπής ρεύματος. Μία μπαταρία κέντρου που συνήθως είναι 12V 7AH και τοποθετείτε μέσα στο κουτί συναγερμού μαζί με την πλακέτα και τον μετασχηματιστή συναγερμού. Μία δεύτερη μπαταρία που συνήθως είναι 12V 2.3ΑΗ που τοποθετείτε μέσα στην εξωτερική σειρήνα και είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία της.